Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Post any question, feedback you have regarding the Lacie Network Space vs 1 in this forum

Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby SebaX75 » Wed May 28, 2014 8:57 am

Hi,
I'm new in this forum and I'm trying to recover an old nas with a dead harddisk, the NetworkSpace vs1. I've already experience with an Iomega StorCenter IX2-200, but obviously these are different and Iomega use GPT.
I've found in this forum the information on how to rewrite the system on the disk, but it don't boot with final error "Bad magic number" and write something about MBR and about location 0x40000000 (probably it don't found start image).
I think this is because the sector size of new harddisk is 4096 and not 512 bytes as shown in the tutorial, so I cannot replcate identical structure using cylinder to define the partition, but I can use only the partition size in MB.

Here is the list of command used to restore the system (booted with linux and used an USB/sata adapter for sdb):
Code: Select all
fdisk /dev/sdb ... sdb1, sdb2, sdb3 and sdb7 tryed with +251M and +252M (no one working), sdb5 size +376M, sdb6 size +8M, and all the remaining for sdb8
dd if=xfvdw-sl-15-1-nwsp1-9feb2014.img of=/dev/sdb1
dd if=xfvdw-sl-15-1-nwsp1-9feb2014.img of=/dev/sdb2
dd if=xfvdw-sl-15-1-nwsp1-9feb2014.img of=/dev/sdb7
mke2fs -j -m 1 /dev/sdb5
mkdir -pm 777 /mnt/sdb5
mount /dev/sdb5 /mnt/sdb5
cp sda5-lacie-nwsp1.tar.gz /mnt/sdb5/
cd /mnt/sdb5
ls -la # lost+found sda5-lacie-nwsp1.tar.gz
tar -xzvf sda5-lacie-nwsp1.tar.gz
ls -la # etc lost+found sda5-lacie-nwsp1.tar.gz tmp usr var
chmod 777 /mnt/sdb5/etc/nas_conf_db.xml
cd -
umount /dev/sdb5
rmdir /mnt/sdb5
dd if=UIMAGE-26394-NWSP1-5 of=/dev/sdb6
mke2fs -j -m 1 /dev/sdb8
mkdir -pm 777 /mnt/sdb8
mount /dev/sdb8 /mnt/sdb8
mkdir -pm 777 /mnt/sdb8/public
umount /dev/sdb8
rmdir /mnt/sdb8

Someone has already done something like what I'm trying to do with success?
Or I'm doing something wrong and is not related to sector size?

Thanks,
Sebastiano
SebaX75
 
Posts: 5
Joined: Mon May 26, 2014 7:16 am

Re: Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby SebaX75 » Wed May 28, 2014 4:58 pm

I've done a copy and paste of more information, like fdisk output (partion done with +251M and the partiotion start may not be less than 256)
Code: Select all
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes, 122096646 sectors
Units = sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk label type: dos
Identificativo disco: 0xd5b47da0

Dispositivo Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1             256       64511      257024   83  Linux
/dev/sdb2           64512      128767      257024   83  Linux
/dev/sdb3          128768      193023      257024   82  Linux swap / Solaris
/dev/sdb4          193024   122096645   487614488    5  Extended
/dev/sdb5          193280      289535      385024   83  Linux
/dev/sdb6          289792      291839        8192   83  Linux
/dev/sdb7          292096      356351      257024   83  Linux
/dev/sdb8          356608   122096645   486960152   83  Linux


and the boot, so it's more clear what happeans:

Code: Select all
Bootstrap 02.09
         __  __                      _ _
        |  \/  | __ _ _ ____   _____| | |
        | |\/| |/ _` | '__\ \ / / _ \ | |
        | |  | | (_| | |   \ V /  __/ | |
        |_|  |_|\__,_|_|    \_/ \___|_|_|
 _   _     ____              _
| | | |   | __ )  ___   ___ | |_
| | | |___|  _ \ / _ \ / _ \| __|
| |_| |___| |_) | (_) | (_) | |_
 \___/    |____/ \___/ \___/ \__|  ** LOADER **
 ** MARVELL BOARD: RD-88F6082-MICRO-DAS-NAS LE

U-Boot 1.1.4 (Feb  8 2008 - 09:08:25) Lacie version: 2.4.2-TINY

U-Boot code: 00200000 -> 0023EE00  BSS: -> 0024D2D0

Soc: 88F6082 A1 (DDR1)
CPU running @ 333Mhz
SysClock = 166Mhz , TClock = 133Mhz

DRAM CS[0] base 0x00000000   size   8MB
DRAM CS[1] base 0x00800000   size   8MB
DRAM Total size  16MB  16bit width
Memory test pattern: 0x55555555, 0xAAAAAAAA,  Pass
[256kB@f8100000] Flash: 256 kB
Addresses 4M - 0M are saved for the U-Boot usage.
Mem malloc Initialization (4M - 3M): Done

CPU : ARM926 (Rev 0)
gpiovalue:38E1

USB 0: host mode
PCI 0: PCI Express Root Complex Interface
Net:   egiga0 [PRIME], egiga1
Hit any key to stop autoboot:  0
Waiting for LUMP (2)
no lump receive; continuing

Reset IDE:
Marvell Serial ATA Adapter
Integrated Sata device found
  Device 0: OK
Model: TOSHIBA DT01ACA050                       Firm: MS1OA750 Ser#:           S
            Type: Hard Disk
            Supports 48-bit addressing
            Capacity: 476940.0 MB = 465.7 GB (976773168 x 512)

bad MBR sector signature 0x0000
bad MBR sector signature 0x0000
## Booting image at 00400000 ...
Bad Magic Number
Waiting for LUMP (0)

Thanks,
Sebastiano
SebaX75
 
Posts: 5
Joined: Mon May 26, 2014 7:16 am

Re: Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby fvdw » Wed May 28, 2014 7:05 pm

this will not work something is not ok with your disk

Code: Select all
isk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes, 122096646 sectors
Units = sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes


logical sector size should be 512 bytes, it is now 4096 bytes.
Also physical size is 4096 bytes but that is not a problem. However typically only advanced format disk have a physical sector size of 4096 bytes and those are normally bigger then 2 TB. It is strange for 500 GB disk to have have this physical sector size.

Anyhow, how did you prepare it ? Did you use a usb->sata interface ?
Some usb->sata interface can not handle advanced format disk well and give the wrong logical block size.
A work around is to connect directly to a sata port of your pc.

As long as the logical sector size remains 4096 this disk is not usable.
User avatar
fvdw
Site Admin - expert
 
Posts: 8472
Joined: Tue Apr 12, 2011 2:30 pm
Location: Netherlands

Re: Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby SebaX75 » Wed May 28, 2014 11:40 pm

Hi,
thank you for reply.
Yes, I've used an USB/sata adapter... I've many so I can try with others or with a cable e-sata/sata for external device.
I've tryed with an 80GB HD and it boots.
In the next days I'll try other adapter and then PC if I've no success.

Thanks again,
Sebastiano
SebaX75
 
Posts: 5
Joined: Mon May 26, 2014 7:16 am

Re: Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby SebaX75 » Tue Jun 03, 2014 5:34 pm

Hi,
I've resolved with another USB adapter and now is all OK; the 80GB was not working very well, but was only a test so I reinstalled all on 500GB and configured it... excellent firmware, thanks.
I've seen that openvpn is installed, but no configuration from web interface, only pptp... there is some documentation to get it working as client and server specific for the firmware?

Thanks,
Sebastiano
SebaX75
 
Posts: 5
Joined: Mon May 26, 2014 7:16 am

Re: Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby SebaX75 » Tue Jun 03, 2014 5:35 pm

I've forgot to ask if the shutdown with switch not working is a bug or if is necessary for WOL or something other.

Thanks,
Sebastiano
SebaX75
 
Posts: 5
Joined: Mon May 26, 2014 7:16 am

Re: Old HD dead... and new HD come with sector of 4096b

Postby fvdw » Tue Jun 03, 2014 6:46 pm

there as some topic on the forum about vpn, I have no time right now to explian it again please try to search the forum for the moment

About power switch, yes this is not working, you can use the switch off button in the webinterface
User avatar
fvdw
Site Admin - expert
 
Posts: 8472
Joined: Tue Apr 12, 2011 2:30 pm
Location: Netherlands


Return to Lacie Network Space vs1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest